Uge 8: Øvelser#
Opgaver – Store Dag#
Note
På engelsk kaldes \(|\det{\pmb{J}_{\pmb{r}}(\pmb{u})}|\) ofte for “the Jacobian”. På dansk vil man nok kalde den “Jacobianten” eller bruge den fulde beskrivelse: “absolut-værdien af determinanten af Jacobi-matricen”. På DTU kaldes den undertiden for “Jacobi-funktionen”, men dette er ikke en betegnelse der bruges uden for DTU - og man tales således ikke om “the Jacobi function” i engelsk sproget litteratur.
1: Planintegraler over rektangler. Håndregning#
Spørgsmål a#
Betragt området \(B=\left\lbrace (x,y) \bigm| 0\leq x\leq 2 \wedge -1\leq y\leq 0\right\rbrace\) i \(\mathbb{R}^2\). Udregn planintegralet
via formlen for dobbelt integraler over (akseparallelle) rektangler.
Spørgsmål b#
Vi vil udregne samme planintegral igen, men på en umiddelbart mere kompliceret måde, nemlig via Transformationssætningen for integraler over \(\mathbb{R}^2\).
Hint
Du skal først finde en parametrisering af området. Bemærk at \(B\) er et akseparallelt rektangel i \((x,y)\)-planen.
Hint
En mulig parametrisering er \(\pmb{r}(u,v)=(2u,v-1)\) hvor \((u,v) \in [0,1]^2\). Et alternativ er \(\pmb{r}(u,v)=(2u,-v)\) hvor \((u,v) \in [0,1]^2\). Prøv gerne med begge.
Hint
Find (absolut-værdien af) Jacobi-determinanten. Derefter: Integranden \(x^2y^2+x\) skal udtrykkes ved \(u\) og \(v\).
Hint
Husk sammenhængen \((x,y) = \pmb{r}(u,v)\).
Svar
Spørgsmål c#
Udregn planintegralet
Hint
Bemærk at \(B\) igen er et akseparallelt rektangel i \((x,y)\)-planen.
Hint
Hint
Mht. det inderste integral: brug substitutionsmetoden idet du sætter den indre funktion til
og den ydre til
Svar
2: Polære koordinater. Håndregning#
En funktion \(f:\mathbb{R}^2 \to \mathbb{R}\) er givet ved
For et givet punkt \(\pmb{x}=(x,y)\) i planen betegner \(r = \Vert \pmb{x} \Vert\) punktets afstand til origo \((0,0)\). Tilsvarende betegner \(\theta\) vinkel mellem \(x\)-aksen og punktets stedvektor, regnet med fortegn i omdrejningsretningen mod uret. En punktmængde \(B\) er i polære koordinater beskrevet som de punkter for hvilket
hvor \(a\) er et vilkårligt positivt reelt tal.
Spørgsmål a#
Lav en skitse af \(B\), og bestem arealet af \(B\) både ved integration og elementær geometrisk betragtning.
Hint
Du kan bruge denne parameterfremstilling af \(B\): \((x,y)=\pmb{p}(u,v)=(u\cos(v),u\sin (v))\) for \(-\frac{\pi}{4} \leq v \leq \frac{\pi}{2}\) og \(0\leq u \leq a\). Her må du selvfølgelig gerne omdøbe \(u\) til \(r\) og \(v\) til \(\theta\) (hvilket er det man typisk bruger i.f.m. polære koordinater).
Svar
Arealet er \(\frac{3}{8} a^2\pi\).
Spørgsmål b#
Bestem planintegralet \(\int_B f(x,y) \;\mathrm{d}\pmb{x}\).
Hint
Ved håndregning: Når du skal finde stamfunktioner, kan du måske have glæde at denne trigonometriske formel om den dobbelte vinkel:
Svar
3: Volumen af et parallellotop#
Et parallellotop \(P\) i \(\mathbb{R}^n\) “udspændt” af vektorerne \(\pmb{a}_1, \pmb{a}_2, \dots, \pmb{a}_n\) defineres ved:
hvor \(A = [\pmb{a}_1 | \pmb{a}_2 | \cdots | \pmb{a}_n]\) er \(n \times n\) matricen hvis \(i\)’te søjle er \(\pmb{a}_i\). Punktmængden kan kort skrives \(P=A([0,1]^n)\).
Det kan vises med værktøjer kun fra Matematik 1a (specielt karakteriseringen af determinanten) at det \(n\)-dimensionale volumen af \(P\) er:
(For den interesserede studerende: et sådant bevis findes her https://textbooks.math.gatech.edu/ila/determinants-volumes.html)
I \(\mathbb{R}^2\) er et parallellotop det velkendte pallellogram, og \(\mathrm{vol}_n(P)\) er arealet af \(P\), mens man i \(\mathbb{R}^3\) genfinder parallelepipedummet og det almindelige volumen.
Spørgsmål a#
Vis \(\mathrm{vol}_n(P) = |\mathrm{det}(A)|\) ved hjælp af Transformationssætningen for integraler over \(\mathbb{R}^n\).
Hint
Da \(P=A([0,1]^n)\) vælger vi \(\Gamma = [0,1]^n\). Hvad er den tilhørende parametrisering?
Hint
\(\pmb{r}(\pmb{u}) = A \pmb{u}\) hvor \(\pmb{u} \in \Gamma = [0,1]^n\). Hvad er den tilhørende Jacobi-matrix?
Svar
Jacobi-determinanten er \(\mathrm{det}(A)\). Til udregning af \(\mathrm{vol}_n(P)\) skal bruges \(f(\pmb{x}) = 1\). Den samlede integrand er derfor konstanten \(|\mathrm{det}(A)|\) som skal integreres over \(\Gamma = [0,1]^n\), hvilket blot bliver \(|\mathrm{det}(A)|\). Det integral vi har udregnet er per definition lig med \(\mathrm{vol}_n(P)\).
I resten af opgaven ønsker vi at undersøge udsagnet \(\mathrm{vol}_n(P) = |\mathrm{det}(A)|\) uden brug af integrationsteknikker.
Spørgsmål b#
Lad \(n=2\). Vælg to lineært uafhængige vektorer \(\pmb{a}_1, \pmb{a}_2\) i \(\mathbb{R}^2\). Du kan med fordel vælge \(\pmb{a}_1 \in \mathrm{span}(\pmb{e}_1)\). Udregn (ved simple geometriske overvejelser) arealet af parallellogrammet “udspændt” af de to vektorer. Udregn også \(|\mathrm{det}(A)|\) og sammenlign størrelserne.
Hint
Du får nok brug af at lave den ortogonale projektion af \(\pmb{a}_2\) ind på det ortogonale komplement til \(\pmb{a}_1\).
Spørgsmål c#
Lad \(n=2\) og lad nu \(\pmb{a}_1, \pmb{a}_2\) være vilkårlige, men lineært uafhængige vektorer i \(\mathbb{R}^2\). Kan du bevise formlen \(\mathrm{areal}(P) = |\mathrm{det}(A)|\), hvor \(P\) er parallellogrammet “udspændt” af de to vektorer. Du kan antage (hvorfor?) at \(\pmb{a}_1 \in \mathrm{span}(\pmb{e}_1)\) hvis det gør dit argument lettere.
Hint
Du får igen nok brug af at lave den ortogonale projektion af \(\pmb{a}_2\) ind på det ortogonale komplement til \(\pmb{a}_1\).
Svar
Vi giver her en bevis uden brug af trigonometriske identiteter:
Da rotation ikke ændrer på arealet af et området, kan vi ved at rotere parallelogrammet antage at \(\pmb{a}_1 \in \mathrm{span}(\pmb{e}_1)\), dvs. at \(A\) er en øvre trekantsmatrix \(A = [a_{i,j}]\) med \(a_{1,2}=0\). Da \(A\) er en øvre trekantsmatrix er determinanten produktet af diagonalelementerne, altså \(\mathrm{det}(A) = a_{1,1} a_{2,2}\). Dermed er \(|\mathrm{det}(A)| = |a_{1,1} a_{2,2}|\). Vi skal nu blot vise at dette også er arealet.
Arealet af parallelogrammet er givet ved længden af \(\pmb{a}_1\) (dvs. \(|a_{1,1}|\)) ganget med “højden”, der er længden af den ortogonal projektion af \(\pmb{a}_2\) på \(\mathrm{span}(\pmb{e}_2)\) (dvs. \(|\langle \pmb{a}_2, \pmb{e}_2 \rangle| = |a_{2,2}|\)). Arealet er altså: \(|a_{1,1}| |a_{2,2}| = |a_{1,1} a_{2,2}|\).
Spørgsmål d#
Lad \(n=3\). Vælg tre lineært uafhængige vektorer \(\pmb{a}_1, \pmb{a}_2, \pmb{a}_3\) i \(\mathbb{R}^3\). Du kan med fordel vælge \(\pmb{a}_1, \pmb{a}_2 \in \mathrm{span}(\pmb{e}_1, \pmb{e}_2)\). Udregn (ved simple geometriske overvejelser) volumen af parallelepipedummet “udspændt” af de tre vektorer. Udregn også \(|\mathrm{det}(A)|\) og sammenlign størrelserne.
Hint
Du får nok brug af at lave den ortogonale projektion af \(\pmb{a}_2\) ind på det ortogonale komplement til \(\pmb{a}_1\).
Spørgsmål e (ekstra, kan laves efter dagens øvelser)#
Lad \(n=3\) og lad nu \(\pmb{a}_1, \pmb{a}_2, \pmb{a}_3\) være vilkårlige, men lineært uafhængige vektorer i \(\mathbb{R}^3\). Kan du bevise formlen \(\mathrm{areal}(P) = |\mathrm{det}(A)|\), hvor \(P\) er parallelepipedummet “udspændt” af de tre vektorer. Du kan antage (hvorfor?) at \(\pmb{a}_1, \pmb{a}_2 \in \mathrm{span}(\pmb{e}_1, \pmb{e}_2)\), hvis det gør dit argument lettere.
4: Planintegral med parametrisering I. Håndregning#
I \((x,y)\)-planen er der givet punktet \(P_0=(1,2)\) og punktmængden
Spørgsmål a#
Lav en foreløbig skitse af \(C\) og angiv en parameterfremstilling \(\pmb{r}(u,v)\) for \(C\) med passende intervaller for \(u\) og \(v\), dvs angiv \(\Gamma\) så \(\pmb{r}(\Gamma)=C\). Argumentér for at den valgte parametrisering er injektiv (hvis den valgte parametrisering ikke er injektiv, skal du finde en ny).
Spørgsmål b#
Bestem de to parameterværdier \(u_0\) og \(v_0\) således at \(\pmb{r}(u_0,v_0)=P_0\). Lav en illustration af \(C\) (i hånden eller i Sympy) hvor du udfra \(P_0\) afsætter tangentvektorerne \(\pmb{r}'_u(u_0,v_0)\) og \(\pmb{r}'_v(u_0,v_0)\). Bestem arealet af det parallelogram som udspændes af tangentvektorerne, jf. Opgave 3: Volumen af et parallellotop.
Spørgsmål c#
Bestem den til \(\pmb{r}(u,v)\) hørende Jacobi-determinant og argumenter for at de to søjle-vektorer i Jacobi-matricen er lineært uafhængige for alle \((u,v) \in \Gamma\). Udregn Jacobi-determinanten i punktet \((u_0,v_0)\).
Spørgsmål d#
Udregn planintegralet:
via Transformationssætningen for integraler over \(\mathbb{R}^2\). Du skal argumentere for at Transformationssætningen kan bruges. Kontroller resultatet med sætningen om akseparallelle områder.
Svar
Parametriseringen kan fx være \(\pmb{r}(u,v)=(\tfrac{1}{2}vu^2,u)\) hvor \(u\in\left[ \tfrac 32,\tfrac 52\right]\) og \(v\in\left[ 0,1\right]\). Den tilhørende Jacobi-determinant er da \(-\frac{1}{2}u^2\).
5: Planintegral med parametrisering II#
Vi skal bestemme planintegralet
er givet ved parametriseringen:
Følg de nedenstående trin.
Spørgsmål a#
Beskriv området \(B\) ved hjælp at uligheder (a la \(x+5y\ge 7\)). Skitsér derefter \(B\).
Hint
Fasthold \(u\) og indse at \(\pmb{r}(u,v)\) gennemløber en linje når \(v\) varieres.
Svar
Området \(B\) kan let skitseres ud fra følgende uligheder:
Spørgsmål b#
Bestem Jacobi-determinanten for parametriseringen \(\pmb{r}(u,v)\). Er Jacobi-determinanten forskellig fra nul på det indre af parameterdomænet (som kræves af Transformationssætningen)?
Svar
\(\mathrm{det}(\pmb{J}_{\pmb{r}}(u,v)) = 1-u > 0\). Jacobi-determinanten er positiv for \(u,v \in ]0,1[\), dvs. på det indre af parameterdomænet \(\Gamma^\circ\), hvor \(\Gamma = [0,1]^2\).
Spørgsmål c#
Bestem nu det ønskede integral.
Hint
Du skal indsætte parametriseringens første- og andenkoordinat i funktionen \(2xy,\) gange med (absolut-værdien af) Jacobi-determinanten, og derefter integrere, først med hensyn til \(u\) og dernæst \(v\).
Hint
Du skal integrere
Hint
En stamfunktion med hensyn til \(u\) er:
Når du indsætter \(u\)-grænserne, får du \(\displaystyle{\frac 16 v}\) som du nu skal integrere mht. \(v\).
Svar
6: Et tripelintegral#
Bestem trippelintegralet
Hint
Vi integrerer over en akseparallel kasse!
Svar
\(\displaystyle{\frac 94 \ln(2).}\)
7: Partiel integration og substitution i to variable#
Spørgsmål a#
Bestem \(\displaystyle{\int_0^{\frac{\pi}{2}}\left(\int_0^{\frac{\pi}{2}} u\cos(u+v)\mathrm{d}u\right)\mathrm{d}v.}\)
Hint
Find ved partiel integration med hensyn til \(u\) en stamfunktion \(F(u)\) for funktionen
Så vil
være en funktion af \(v\) som du nu skal finde en stamfunktion \(G(v)\) til. Og indsætte grænserne for \(v\) i.
Hint
\(G(v)=\frac{\pi}{2}\cos(v)-\sin(v)-\cos(v)\).
Svar
\(\displaystyle{\frac{\pi}{2}-2}\).
Spørgsmål b#
Bestem \(\displaystyle{\int_0^1\left(\int_0^1 \frac{v}{(uv+1)^2}\mathrm{d}u\right)\mathrm{d}v.}\)
Hint
Find ved substitution med hensyn til \(u\) en stamfunktion \(F(u)\) for funktionen
Så vil
være en funktion af \(v\) som du nu skal finde en stamfunktion \(G(v)\) til. Og indsætte grænserne for \(v\) i.
Hint
\(\displaystyle{G(v)=1-\frac{1}{v+1}}\).
Svar
\(1-\ln(2)\).
Opgaver – Lille Dag#
1: Parametriseret rumligt område. Håndregning.#
Et område \(B\) i \((x,y,z)\)-rummet er givet ved parameterfremstillingen
Spørgsmål a#
I \(B\) er der givet punktet
Find \(\pmb{x}_0\). Afsat ud fra \(\pmb{x}_0\) udspænder tangentvektorerne \(\pmb{r}_u'(1,1,1),\pmb{r}_v'(1,1,1)\) og \(\pmb{r}_w'(1,1,1)\) et parallelepipedum \(P\), jf. Opgave 3: Volumen af et parallellotop. Bestem volumen af dette parallelepipedum. Illustrér evt. med Sympy.
Hint
Volumen fås som absolutværdien af determinanten af den matrix der har de udspændende vektorer som søjler.
Svar
\(\pmb{x}_0=(-1/2, -1, 1)\). Volumen af \(P\) er \(3\).
Spørgsmål b#
Bestem absolut-værdien af Jacobi-determinanten der hører til \(\pmb{r}\). Evaluer den i \(\pmb{x}_0\).
Hint
Jacobi-determinanten er jo determinanten af Jacobi-matricen. Hvordan er denne matrix relateret til det vi fandt i det foregående spørgsmål?
Svar
\(|\pmb{J}_{\pmb{r}}(u,v,w)|=u^2+2v^2\). Altså er \(|\pmb{J}_{\pmb{r}}(1,1,1)|=1^2+2\cdot 1^2 = 3\).
Spørgsmål c#
Bestem voluminet af \(B\).
Hint
Voluminet af \(B\) kan beregnes som integralet over funktionen 1 - og glem ikke absolut-værdien af Jacobi-determinanten som integrand.
Svar
\(32\).
2: Massefordelinger i \((x,y)\)-planen#
Betragt punktmængderne i \(\mathbb{R}^2\) givet ved:
og (igen)
Vi opfatter \(f(x,y)\) som massetætheden/massefylden (kg/m\(^2\)) i punktet \((x,y)\).
Spørgsmål a#
Antag massetætheden er konstant \(f(x,y)=1\) for \((x,y)\in B\). Bestem massen og massemidtpunktet af \(B\).
Hint
Massen er \(M = \int_B 1 \mathrm{d}x\mathrm{d}y\). Find formlen for massemidtpunktet i bogen i afsnittet om integration af vektorfunktioner.
Svar
Massen er \(\frac{15}{4}\) og massemidtpunktet er \((x,y)=(\frac{124}{75},\frac{254}{105})\).
Spørgsmål b#
Antag massetætheden er \(f(x,y)=x^2\) for \((x,y)\in B\). Bestem massen og massemidtpunktet af \(B\).
Svar
Massen er \(\frac{21}{2}\) og massemidtpunktet er \((x,y)=(\frac{254}{147},\frac{73}{27})\).
Spørgsmål c#
Antag massetætheden er konstant \(f(x,y)=1\) for \((x,y)\in C\). Bestem massen og massemidtpunktet af \(C\).
Svar
Massen er \(\frac{49}{24}\) og massemidtpunktet er \((x,y)=(\frac{4323}{3920},\frac{102}{49})\).
Spørgsmål d#
Antag massetætheden er \(f(x,y)=x^2\) for \((x,y)\in C\). Bestem massen og massemidtpunktet af \(C\).
Svar
Massen er \(\frac{37969}{10752}\) og massemidtpunktet er \((x,y)=(\frac{6767047}{3645024},\frac{84014}{37969})\).
3: Kugleformede områder i rummet#
Betragt det rumlige område \(\pmb{r}(\Gamma)\) givet ved
hvor \(\Gamma = [a,b] \times [c,d] \times [e,f] \subset [0, \infty[ \times [0,\pi] \times [0,2\pi]\). Vi betragter altså følgende parameterværdier: \(u\in [a,b],v\in [c,d],w\in [e,f]\).
Spørgsmål a#
Hvilken betydning har parametrene?
Spørgsmål b#
Lad \(A\) være det område der er bestemt ved valget:
og \(B\) ved valget
Beskriv i ord hvert af områderne \(A\), \(B\) og \(A\cap B\), og bestem deres volumen.
Svar
\(\mathrm{vol} (A)=\frac{13\pi(\sqrt 2-1)}{4}\).
\(\mathrm{vol} (B)=\frac{14\pi\sqrt 2}{3}\).
\(\mathrm{vol} (A\cap B)=\frac{19\pi(\sqrt 2-1)}{24}\).
I øvrigt kan \(\mathrm{vol}(A\cup B)\) beregnes ved \(\mathrm{vol}(A) + \mathrm{vol}(B) - \mathrm{vol}(A\cap B)\).
Spørgsmål c#
Find integralerne
Svar
4: Et uegentligt integral i planen#
Lad \(B\) være enhedskvadratet \([0,1]^2\). Vi vil undersøge det uegentlige planintegral
Integranden \(f(x_1,x_2)=\frac{1}{x_2-x_1-1}\) er ikke Riemann-integrabel over \(B\), da \(f\) ikke er defineret i punktet \((x_1,x_2)=(0,1)\). Vi ønsker at finde ud af om vi alligevel kan tillægge integralet en værdi via grænseovergang.
Spørgsmål a#
Find de punkter i planen \((x,y)\) hvor \(f(x_1,x_2)\) ikke er defineret. Find værdimængden af \(f\) som funktion på \(B \setminus \{(0,1)\}\).
Hint
Er \(f\) positiv eller negativ på \(B\)?
Spørgsmål b#
Lad \(B_a = [a,1] \times [0,1]\) for et fast \(a \in [0,1]\). Lav en skitse af \(B_a\) og lav en parametrisering af \(B_a\). Udregn Jacobi-determinanten af parametriseringen.
Spørgsmål c#
Udregn Riemann-integralet
for hvert \(a \in ]0,1]\).
Spørgsmål d#
Udregn grænsen af \(I_a\) for \(a \to 0\).
Svar
\(I = -2 \ln(2)\)
Spørgsmål e#
Lad \(B_b = [0,1] \times [0,b]\). Definer \(I_b := \int_{B_b} \frac{1}{x_2-x_1-1} \mathrm{d}\pmb{x} \). Find \(\lim_{b \to 1} I_b\) og sammenlign med overstående.